Alice Cooper

1. listopadu 2008 v 22:44 | Mr. Plech |  Info o kapelách
(*4. února 1948 Detroit, USA)

Tak myslím že tohoto chlapíka není třeba příliš představovat. Protože Alice Cooper, vlastním jménem Vincent Furnier, je už téměř po čtyři desetiletí rocková megastar. Ale blíží se jeho brněnský koncert (2. prosince 2008) a jelikož to bude pro Alice Coopera první vystoupení v ČR po dlouhých šesti letech, kdy navštívil Ostravu, tak nezaškodí si něco o tomhle hororovém staříkovi něco málo napsat. Navíc naše redakce se nedávno stala hrdými majiteli vstupenky na tento koncert takže se chceme řádně navnadit


Alice Cooper byl původně název kapely jejímž frontmanem byl právě Vincent Furier. Vznikly v roce 1964 a dali si název podle jedné slavné středověké čarodějnice (původně se ale kapela jmenovala "The Spiders"). První desku vydala v roce 1969 - "Pretties for You". Poté Furier s touto kapelou natočil ještě šest desek, ale v roce 1974 si změnil jméno na Alice Cooper a započal tak slavnou sólovou dráhu. Dohromady vydal 25 studiových desek, ovšem jen jednou se dostal
na vrchol žebříčku prodejnosti v USA i Velké Británii. A to ještě v původní kapele v roce 1973 s deskou "Billion Dollar Babies".



Dalo by se říct že Alice Cooper za těch 25 desek mnohokrát pozměnil styl své hudby, ale vždycky mu jde hlavně o show. Souhrně žánr, který Alice upřednostňuje si sám nazval "Shock Rock" a myslím že to opravdu vystihuje nejlépe. Je známý úžasnou jevištní show, kdy si nechává usekávat hlavu v gilotině, nechává se věšet na šibenici a protíkají během koncertu hektolitry krve.
V osmdesátých letech měl, stejně jako v té době většina rockových hvězd, velké problémy s alkoholem. Po roce 1987 to skončilo málem smrtí, ale naštěstí nastoupil na protialkoholní léčebnu a vrátil se zpět na vrchol. Po návratu totiž vydal v roce 1989 úžasnou desku "Trash", na které je i obrovský megahit "Poison". Což je skladba, kterou, i když vám ostatní tvorba tohoto chlapíka nic neříká, určitě znáte.
V kapele Alice Coopera se vystřídalo hodně hudebníků, z nichž zřejmě nejslavnější je současný bubeník kapely KISS, Eric Singer (s Cooperem stále spolupracuje a mimo jiné hrál také v kapele Black Sabbath). Často s ním spolupracoval i bývalý kytarista slavné kapely "Guns N Roses" Slash. A na letos vydané Cooperově desce si střihl i sólo v písni "Vengeance is Mine".
Cooper za těch několik let ovlinil mnoho slavných zpěváků a kapel jako například : KISS, Marilyn Manson, Motley Crue, Slipknot a Rob Zombie. A stále má co nabídnout svým fanouškům, což dokázal na zatím poslední desce Along Came a Spider. Tato deska je koncepčním dílem a pojednává o vrahovi, který zabíjí mladé ženy a uřezává jim jednu nohu, které připevňuje k tělu
a vytváří tak obrovského pavouka. Jenže do poslední osmé oběti se zamiluje.
No myslím že sme si toho o něm řekli více než dost a tak už jen zbývá vám nabídnout seznam desek a současnou sestavu, která hraje v jeho kapele.



Diskografie:
1. Pretties for You (1969)
2. Easy Action (1970)
3. Love It to Death (1971)
4. Killer (1971)
5. School's Out (1972)
6. Billion Dollar Babies (1973)
7. Muscle of Love (1973)
8. Welcome to My Nightmare (1975)
9. Alice Cooper Goes to Hell (1976)
10. Lace and Whiskey (1977)
11. From the Inside (1978)
12. Flush the Fashion (1980)
13. Special Forces (1981)
14. Zipper Catches Skin (1982)
15. DaDa (1983)
16. Constrictor (1986)
17. Raise Your Fist and Yell (1987)
18. Trash (1989)
19. Hey Stoopid (1991)
20. The Last Temptation (1994)
21. Brutal Planet (2000)
22. Dragontown (2001))
23. The Eyes of Alice Cooper (2003)
24. Dirty Diamonds (2005))
25. Along Came a Spider (2008)
Prvních sedm desek je ještě s původní kapelou.

Současná sestava:
Alice Cooper (zpěv)
Eric Singer (bicí)
Chuck Garric (baskytara)
Keri Kelli (kytara)
Jason Hook (kytara)

Moje Top 3 skladby:
1. Poison (1989), 2. Hey Stoopid (1991), Bed Of Nails (1989)



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama